Winkelwagen

Hoe kiezen?


Deze vragen helpen u bij de keuze van de afwetsteen.

Coticule of BBW?
De coticule is een afwetsteen die veel gebruikt werd in het begin van de 20ste eeuw voor het afwetten van de scheermessen. Deze stenen werden de wereld rond uitgevoerd en zeer gewaardeerd. Daardoor zijn de meeste mijnen waar nog coticules gevonden worden bijna volledig uitgeput. 
In 1996 en 1997 werd er in samenwerking met de Universiteit van Luik een labo onderzoek gedaan van de traditionele schiste (leisteen) waaruit de coticule vervaardigd werd. Dit gaf een verbluffend resultaat: er werd een slijpsteen ontdekt met bijna identieke eigenschappen. De BBW bevat 30% granaten in plaats van 35-40% bij de coticule. De BBW slijpt dus een weinig langzamer  maar hij heeft het voordeel van een grotere hardheid te hebben. Door deze grotere hardheid zal de BBW minder vlug uithollen of vervormen dan een coticule. Hij is ook minder breekbaar en delicaat.  

Coticule: hoge of normale kwaliteiten?
De coticulen zijn beschikbaar in twee kwaliteiten: hoog en normaal. 
De hoge kwaliteit is een homogene steen met perfect uitzicht. 
De normale kwaliteit kan enkele onzuiverheden bevatten zodat de hardheid niet homogeen is.
Hoge kwaliteit is moeilijker te vinden en dus duurder maar ook beter (veel gebruikt door sculpteerders, leerverwerkers,..).

BBW of Coticarb?
Bij de BBW wordt er geen onderscheid gemaakt in kwaliteit.
Komt u regelmatig in contact met messen waarbij het snijvlak sterk beschadigd is, dan is het aangeraden een Coticarb te gebruiken (BBW langs de ene zijde, carburandumsteen langs de andere zijde).  

De vorm?
De coticulen zijn hoofdzakelijk beschikbaar in twee vormen: de rechthoekige en de brokken.
De lagen in de grond zijn onregelmatig. Uit de mooiste lagen tracht en zoveel mogelijk rechthoekige coticulen te  zagen. De rest heeft een onregelmatige vorm en noemt men brokken. 
De rechthoekige coticulen zijn mooier van vorm en duurder.
De brokken hebben dezelfde kwaliteit maar ogen iets minder en zijn goedkoper.  
Bij de BBW heeft men geen brokken.

De afmeting?
Het algemeen principe is: hoe groter het af te wetten voorwerp, hoe groter de steen. Belangrijk is hierbij de veiligheid. De kan is groot om in uw vingers te snijden met een groot mes op een kleine steen. 

Speciale toepassingen?
Voor speciale voorwerpen werden speciale stenen ontworpen. Zo bestaan afwetstenen voor gutsen, snoeischaren,..